Champions League loting, de analyse: poules A-C

Vooruit dan maar, alvast een kleine analyse van de eerste drie poules naar aanleiding van de loting voor de CL gisteren.

Groep A: Liverpool (Eng), FC Porto (Por), Olympique Marseille (Fra), Besiktas (Tur).

De winnaar van de CL in 2004-2005, Liverpool, zit weer eens op rozen. Een van de zwakste poules zodat er weer fijn kan worden warmgedraaid door deze cupfighter pur sang. Ik kan eigenlijk geen ander scenario zien dan een oppermachtig Liverpool in deze poule. Thuis op Anfield Road met de support van de altijd fanatieke aanhang op the Kop zullen gewoon negen punten worden gepakt. Uit zal Liverpool slim en gedecideerd ook nog de nodige punten verzamelen (minimaal 5), waarmee ze doorgaan als nummer 1 in deze poule met 14 punten of meer.

FC Porto is natuurlijk altijd een lastig te bespelen tegenstander vanwege de stugge, typisch Portugese speelstijl. Ervan winnen zal geen gemakkelijk opgave zijn en vooral niet als ze eenmaal op voorsprong komen. Uit of thuis maakt niet zo hele veel uit voor deze typische counterploeg al zou je wel iets meer mogen verwachten in Estadio Dragao. Na de zeer verrassende winst in de CL editie van 2003-2004, heeft Porto weliswaar niet heel veel meer gepresteerd in het bal der kampioenen (wat doet de rest dan in dit toernooi…!?) maar ondanks niet zo denderende resultaten de afgelopen jaren is deze ploeg goed genoeg om ook de tweede ronde te halen ten koste van OM en Besiktas.

Olympique Marseille is een typisch Franse ploeg. Al jaren lang lukt het Franse ploegen niet om echt mee te doen op CL niveau (of zelfs UEFA Cup niveau). Er zijn meer dan genoeg bekende en goede Franse voetballers maar de meeste van die spelers hebben hun heil al jaren geleden gezocht en gevonden in de bepalende Europese competities (Engeland, Spanje, Italië). Wat overblijft voor de Franse ploegen is toch niet veel meer dan middelmaat. Lyon heeft nog genoeg geld en uitstraling om wat meer internationale vedettes aan te trekken maar de rest van de ploegen heeft toch duidelijk te lijden onder het mijns inziens beroerde imago van de Franse competitie. Met een boel oorspronkelijk Noord-Afrikaanse spelers in dit team, staan ze wel garant voor hard voetbal, maar het tactisch en scorend vernuft is ver te zoeken. Een uitzichtloze derde plaats zal het deel zijn van wat eens de trots van het Franse voetbal pleegde te zijn.

En tenslotte Besiktas. Hoewel deze ploeg best wel wat Europese ervaring heeft opgedaan de laatste jaren is het een duidelijk 4e plaats voor onze Turkse deelnemers. Geen tactiek, geen fysiek, geen team, geen mentale weerbaarheid. kortom, de gedoodverfde nummer laatst. Met wat verdwaalde Brazilianen en misschien wat jonge Turkse spelers kunnen ze best voor een verrassing zorgen in de thuiswedstrijden maar uit zal het helaas zijn beperkt tot 3 keer uithuilen en opnieuw beginnen. Nul punten in die drie potjes. De term opvulsel krijgt hier een nieuwe dimensie!

Groep B: Chelsea (Eng), Valencia (Spa), Schalke 04 (Dui), Rosenborg (Noo).

Interessante poule voor Chelski. Het lijkt er op dat deze Engelse grootmacht van de afgelopen jaren niet veel geluk heeft met lotingen. Om te zeggen dat dit nu de poule des doods is gaat misschien wat ver, maar dat deze poule toch zeker als een van de zwaarste dient te worden gezien moge duidelijk zijn. Zou dit dan misschien het jaar van Mourinho en zijn mannen kunnen worden? Als rechtgeaarde voetbalfan hoop ik natuurlijk van niet. Want ondanks de klinkende namen en het geraaskal van Crazy José is en blijft Chelski een luizenploeg van de eerste orde. Met zoveel mooie spelers, zo behoudend en nietszeggend, de overwinning pakken moet iedereen nu toch uit de keel gaan hangen. Ondanks deze kritiek mijnerzijds is en blijft Chelski wel favoriet nummer 1 in deze poule. Op Stamford Bridge lijkt er gewoon niet verloren te kunnen worden dus die negen punten zijn binnen. En in de uitwedstrijden heeft deze ploeg natuurlijk wel de slimmigheid, het gogme om punten te behalen, ook al lijkt dit uitzichtloos. En zelfs als het dan even niet zo loopt met het team in zijn geheel, dan is er nog altijd wel voldoende individuele klasse aanwezig op het veld en op de bank om alsnog wedstrijden te kunnen winnen. Kortom, een eerste plaats lonkt voor de mannen van Roman.

Valencia is al jaren een geduchte tegenstander voor iedere club in de CL. Echter, deze club ontbeert altijd de echte killersmentaliteit (en een echte topspits!!) waardoor de prijzenkast nog steeds maar schamel gevuld is. Ook dit jaar voorzie ik geen opmerkelijke resultaten van deze ploeg. Ze zullen genoeg punten pakken in deze poule om door te gaan maar de echte voetballiefhebber komt met deze voetbalploeg weinig aan zijn trekken. Ondertussen lijkt het er ook nog eens op dat Valencia iets te veel teert op oude en derhalve vergane glorie. Een stevige verjonging is hard nodig om voor een verrassing te kunnen zorgen in deze CL editie. Indien er niet avontuurlijker wordt gevoetbald zal het ook dit jaar weer een tweede ronde of kwartfinale worden, maar daarna is het over. Overigens is het jammer dat deze ploeg gekoppeld is aan Chelski. Dat staat namelijk garant voor twee oersaaie wedstrijden…

Schalke 04 is ook een interessante club. Ik heb ze laatst op TV in actie gezien tegen Borussia Dortmund en moet bekennen dat vele spelers mij niets zeiden. Ze hebben nogal wat Oostblok voetballers in de ploeg staan en in de spits twee oudgediende “echte” Duitsers (Asamoah en Kuranyi). De wedstrijd zelf was zeker niet heel groots maar er straalde wel plezier vanaf. Het is dus zeker een team met veel enthousiasme en misschien met de steun van de meest fanatieke supportersgroepen in Noordwest Europa, kunnen ze voor een kleine verrassing zorgen in thuiswedstrijden (Valencia be warned!). Wellicht de beste “feature” mbt deze club is het feit dat je gewoon aan de mensen van deze club afziet dat ze al jarenlang lijden, zowel onder het leven, maar vooral ook onder de prestaties en de teleurstellingen die hun voetbalploeg aan hen voorschotelen. 2001 zal nog steeds diepe rouw opwekken in menig Königsblau hart…Ondanks dat zitten ze er wel altijd weer hetgeen een mooie sfeer geeft in der Arena auf Schalke (of moeten we tegenwoordig deze tempel Veltins Arena gaan noemen… Bah!). Een derde plaats in deze lastige poule is, vrees ik, toch het hoogst haalbare voor onze sympathieke Duitse vrinden.

En tenslotte Rosenborg. Knap dat deze ploeg al jarenlang in de cl vertegenwoordigd lijkt te zijn. Je hebt altijd het idee dat ze er hoe dan ook bij zitten en dat is een groot compliment aan de Noren. Het voetbal is natuurlijk dramatisch behoudend en helemaal door geanalyseerd. Geen verrassing en geen techniek. Wel veel rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan (met dank aan gekke HvV). Maar ja, wat wil je ook in een voetbalcultuur waar Trond Sollied de meest succesvolle trainer blijkt te zijn… Een vierde plaats is weg gelegd voor deze ploeg waarbij ik van harte hoop dat ze wel meer dan 1 punt behalen. Het zij ze gegund!

Groep C: Real Madrid (Spa), Werder Bremen (Dui), Lazio (Ita), Olympiakos Piraeus (Gri).

Ook deze poule zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. Real Madrid is natuurlijk huizenhoog favoriet maar zal toch zeker niet de andere ploegen dienen te onderschatten. Bij Werder zal dat niet het geval zijn, maar het gaat vooral om de wedstrijden tegen Piraeus, waarbij ik nog wel een slippertje voorzie van de Koninklijke. Real zal overigens wel deze poule winnend afsluiten, simpel omdat ze zo veel geld hebben en de beste spelers op papier in deze poule tot hun beschikking staan. We zijn wel benieuwd hoe de Nederlandse enclave het er af gaat brengen in deze eerste CL editie met Schuster aan het roer. Ik hoop dat Real zijn echte potentie weer een waarmaakt want de laatste jaren was het niet veel soeps qua genieten in Bernabeu. Schuster lijkt echter rigoureus te breken met het verleden en te gokken op jongen, dynamische en hongerige voetballers. Dat is altijd een gok maar ik denk wel dat dit de enige juiste weg is. De afgelopen jaren waren namelijk niet al te best in de CL voor de Koninklijke en met zo’n begroting en zoveel fans over de hele wereld zal deze Spaanse grootmacht toch weer eens wat moeten laten zien. De poule wordt winnen afgesloten waarbij er 13 punten het aantal zal zijn waarmee de volgende ronde wordt bereikt.

Werder Bremen is de laatste jaren opvallend genoeg een vaste waarde in de CL. De ploeg blinkt op geen enkel vlak uit en behalve de sporadische acties van Diego is deze ploeg toch echt wel gespeend van enige creativiteit op het middenveld en de voorhoede. Met het vertrek van Klose mist men ook nog een echte spits die er makkelijk ballen in schiet. Deze simpele optelsom maakt dat Werder voor mij wederom kan gaan aanschuiven bij de UEFA Cup. Ondanks het feit dat het Duitsers zijn, missen ze het vernuft en simpelweg de goede spelers om een ronde verder te komen. Thomas Schaf zit al op de wip en met een slechte campagne in de CL voorspel ik het eind van der Thommie! Ik kan er echter niet om treuren want het is een ploeg waar je niet warm of koud van wordt als neutrale fan.

De Italiaanse vertegenwoordiger in deze poule is een opmerkelijk club. Lazio Roma heeft immers zeer slechte jaren achter de rug in de Italiaanse competitie. Half jaren negentig tot begin 2000 was dit echt een grote club met een aantal briljante voetballers (ik noem maar eens ff een Gazza, Signori, Boksic, Salas, Veron) en een paar stoere verdedigers om de tegenstander het scoren te beletten (Nesta, Couto, Almeyda). Echter het verval ging net zo hard als de opkomst van deze club. Na het kampioenschap in 2000 gleed de club steeds verder af en bungelde Lazio zelfs wel eens in het tweede rijtje. Ook het grote Italiaanse voetbalschandaal raakte deze club hetgeen niet echt een verrassing mag heten. Wel vreemd als je bekijkt met wat voor spelers er tot voor kort gewerkt kon worden bij de blauwen uit Rome. In mijn ogen was dit een typisch staaltje van wanbeleid op bestuurlijk niveau, want de voetbalnamen op papier zagen er gewoon goed uit. Ze zijn nu echter weer terug en met vele jonge spelers zouden ze wel eens voor wat verrassingen kunnen zorgen. Ze zijn helaas nog niet ver genoeg om echt potten te gaan berken in de latere fase van het CL toernooi maar in deze poule gaan ze door op basis van Italiaanse laffe countertjes en een paar briljante ingevingen van de typische Italiaanse spitsen (Inzaghi en Rocchi). Tweede en door is mijn voorspelling (dus ten koste van de Duitsers, zie hierboven).

De hekkensluiter van deze poule gaat Olympiakos Piraeus worden. Ik ken deze club niet goed maar voorspel wel dat ze met veel vuur hun thuiswedstrijden zullen afwerken in een kolkend stadion…Okay, een slechte grap wellicht maar dat komt deels omdat ik eigenlijk weinig tot niets weet te melden over deze deelnemer. Een grote onbekende derhalve waarvan ik ondanks gebrek aan inhoudelijke kennis voorspel dat ze niet veel zullen laten zien in deze campagne. Het Griekse voetbal is toch net zoals het Turkse voetbal, niet echt volwassen. De spelers zijn mentaal vooral zeer kwetsbaar en echte grote talenten zijn er ook niet in het Griekse clubvoetbal. Wel zal het lastig zijn om te winnen in Piraeus, maar gewoonlijk volstaat dat niet voor deze ploeg om door te gaan in welke Europees bekertoernooi dan ook. Laatste dus.

Analyses van de overige poules volgen wellicht in het weekend.

UPDATE:

Advertenties

3 thoughts on “Champions League loting, de analyse: poules A-C

 1. Roog, even korte reactie op jouw analyse en mijn mening over de loting:

  Groep A:
  Liverpool moet hier inderdaad probleemloos de kunnen winnen, zeker gezien hun huidige vorm in de Premiership. De andere drie ploegen lijken mij elkaar niet te veel te ontlopen, maar ik zet mijn geld op Porto of Marseille. De Turken lijken toch de minste ploeg te zijn.

  Bij Marseille speelt overigens ene Nasri, die door de Spaanse pers al een tijdej “de nieuwe Zidane” wordt genoemd en in verband wordt gebracht met Real Madrid.

  Groep B:
  Chelski en Valencia zullen met deze groep weglopen en onderling uitmaken wie er 1e en wie er 2e wordt. Jammer maar helaas voor Schalke en CL stamgast Rosenborg. Zelf geef ik de Duitsers de meeste kans om de derde plek en daarmee plaatsing voor de UEFA Cup te scoren.

  Overigens zie ik dit jaar niet het jaar van Chelski worden. Het is inderdaad een luizenploeg en ze zijn deze zomer voglens mij niet noemenswaardig versterkt, nu Roman niet meer zo kwistig met miljoenen strooit. Maar ja, ze blijven lastig te bespelen (“ze kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen”).

  Groep C:
  Lazio en Werder zijn volgens mij niet meer zo sterk als hun naam doet vrezen. Vooral de Italianen zijn in de laatste jaren redelijk afgez(w)akt. In theorie zou Madrid daarom zonder problemen de groep moeten winnen en Duitsers en Italianen om de tweede plek laten vechten. Olympiakos doet voro spek en bonen mee.

  Overigens hebben ze bij Real Madrid goede herinneringen aan de Grieken. De laatste keren dat de cup met de grote oren naar Madrid ging, waren ze in de groepsronde steeds de Grieken tegen gekomen. Een voorteken van wat komen gaat?

 2. en tegen porto waren wij de beter ploeg heel erg beikstas heeft goede aanval zaols bobo holosko deldago laast willede ajax delgado ricardinho heeft paar interlands gespeelt rustu is de 2 beste keeper gekozen in wk 2002 dus praat niet onzin hahahahahaahahhahahahahhahahah iligaltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s