Getafe Club de Fútbol

Op verzoek van oude vriend Roog hier nog wat informatie over Getafe (met dank aan Wikipedia en www.getafe.es).

Als eerste moet ik wel wat kanttekeningen plaatsen bij de term “derde club van Madrid” die door Roog gebezigd wordt. Getafe is een slaapstad van Madrid en hoewel het dicht tegen de hoofdstad aanligt, maakt het daar geen deel van uit. Het is deel van de “periferia de Madrid”, de grote verzameling aan voorsteden rondom de stad. Getafe komt dus niet echt uit Madrid en kan daarom eigenlijk geen aanspraak maken op de titel “derde club van Madrid”. Die behoort op basis van geografie en historie toe aan Rayo Vallecano (waarover een andere keer meer).

Getafe is inderdaad een jonge club. De club is ontstaan uit een vereniging van Real Madrid supporters, die op 1 september 1976 (de club is dus iets jonger dan Roog en iets ouder dan ik) een voetbalclub oprichten: Peña Madridista Getafe (letterlijk: Real Madrid Supportersvereniging Getafe). Door fusies met andere naburige verenigingen groeide de club en nam het in 1983 de huidige naam Getafe Club de Fútbol aan.

Vanaf dat moment begon een langzame maar zekere opmars door de klassen van het Spaanse voetbal. Via de Segunda División B (1982) en de Segunda División (1994) werd in 2004 uiteindelijk promotie tot het hoogste niveau gehaald. Getafe was daarmee de eerste club uit de provincie Madrid, maar van buiten de hoofdstad, in de Primera División.

Sindsdien heeft het zich goed kunnen handhaven op het hoogste niveau onder leiding van onder anderen Quique Sanchez Flores (het leverde hem zijn huidige baan bij Valencia op) en Bernd Schuster. De Duitser leidde de club vorig seizoen zelfs naar de bekerfinale. De uitschakeling van Barcelona in de halve finales is het voorlopig hoogtepunt in de nog jonge geschiedenis van de club. Na een 2-5 nederlaag (inclusief de Maradona-goal van Messi) in de heenwedstrijd in Barcelona, werden Ronaldinho en zijn vriendjes thuis met 4-0 opzij gezet.

Ondanks dat de finale van de beker werd verloren van Sevilla speelt Getafe daardoor dit jaar voor het eerst Europees in de UEFA Cup. Bernardo zal dat niet meemaken want die heeft op basis van die prestaties promotie gemaakt naar de trainersstoel van Real Madrid.

De relatie met Real Madrid is altijd heel close geweest. De club is door Madrid supporters opgericht en de huidige voorzitter is lid van Real Madrid. De warme band raakte wel wat bekoeld toen aan het eind van het vorig seizoen Madrid op een niet al te diplomatieke wijze (karakteristiek voor de huidige voorzitter), Schuster probeerde los te weken bij Getafe en daar uiteindelijk in slaagde.

De nieuwe hoofdtrainer is, zoals Roog al meldde, Michael Laudrup, die ongetwijfeld evenveel succes als zijn voorganger hoopt te halen en wellicht daarmee ook een transfer naar een grote club. (Opvolger van Frenkie, wellicht?)

Getafe speelt zijn thuiswedstrijden in het Coliseum Alfonso Pérez, wat plaats biedt aan zo’n 16000 toeschouwers. Het stadion is vernoemd naar de uit Getafe afkomstige Alfonso, oud-speler van Real Madrid, Betis, Barcelona en het Spaans elftal. Opmerkelijk is wel dat Alfonso zelf nooit in “zijn” stadion heeft gespeeld, of (behalve in zijn hele prille jeugd) voor Getafe. Hij is wel de bekendste en succesvolste voetballer die Getafe ooit heeft voortgebracht en toonde rond 1998, toen het stadion werd opgeleverd, het beste spel van zijn carrière. Dit was blijkbaar voldoende reden om het stadion naar hem te vernoemen.

De naam van de club wordt soms afgekort tot “Geta” en de spelers hebben als bijnaam de “azulones”, naar de blauwe kleur van het tenue.

Je kan Getafe dus eigenlijk vergelijken met een soort FC Omniworld, maar dan als Omniworld uit Amstelveen zou komen en in de eredivisie zou spelen.

Zo genoeg info, Roog?

Advertenties

3 thoughts on “Getafe Club de Fútbol

 1. Dank voor deze uitvoerige beschrijving, verhelderend, ik kan niet anders zeggen. De club heeft nu dus geen geheimen meer voor ons, maar hoe zit het met de selectie en het beleid binnen de club?

  Hoe komt het dat deze relatief kleine club prestaties levert als bekerfinalist en middenmoter in de Primera Division? Zitten er zulke goede spelers bij dit Getafe? Hebben ze gewoon een wereldcoach (of coaches) gehad? Of wordt er gewoon een ijzersterk beleid gevoerd, met een visie waar anderen een puntje aan kunnen zuigen? Of is het een eendagsvlieg en donderen ze na enkele jaren op het hoogste niveau weer naar beneden (a la RKC)?

  Mogelijk dat je ons daar nog nader over kunt informeren….

 2. Datum Speler Van Naar Type
  31-08 Rubén de la Red Real Madrid Getafe Verkocht
  31-08 Esteban Granero Real Madrid Getafe Verkocht
  28-08 Braulio Atletico Madrid Getafe Verkocht
  07-07 Kepa Blanco Sevilla Getafe Verkocht
  05-07 Cata Díaz Boca Juniors Getafe Verkocht

  Transfers van Getafe
  Datum Speler Van Naar Type
  01-08 Daniel González Güiza Getafe Real Mallorca Verkocht
  17-07 Manuel Friedrich Getafe Real Valladolid Verkocht
  12-05 Alexis Ruano Getafe Valencia Verkocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s