Die fantastischen 4 vlammen nog niet

Met de toevoeging van Tierry Henry deze zomer lijkt Barcelona een van de beste voorhoedes aller tijden te hebben samengesteld: Messi, Etoo, Ronaldinho en Henry. Een spreekwoordelijk luxeprobleem voor Frank Rijkaard.

Maar een luxeprobleem is ook een probleem. Hoe pas je “Cuatro Fantasticos” (zoals ze al snel door de sportpers gedoopt zijn) in je elftal? Hoe houd je de ego’s van vier grote sterren tevreden? Gaat Barcelona met Henry niet het Real Madrid van de “Galacticos” achterna, met alle kwalijke gevolgen van dien?

Tot nu toe lijkt Rijkaard zich niet te laten intimideren door de grote namen en mochten Deco en Henry gisteren bij en tegen Racing Santander op de bank beginnen. Het nieuwe Barcelona wist echter niet het kleine Racing te bedwingen. Rijkaard bracht in de tweede helft Deco en Henry in (voor Messi) om het tij te keren. Maar het mocht niet baten. Zelfs niet toen Racing met 10 spelers verder moet na de rode kaart voor Ebi Smolarek (oude bekende van de Kuijp). Het bleef in Santander 0-0.

Al met al niet de start van de competitie die Barcelona gewenst had. Zal Rijkaard zijn sterren zonder gemor aan het voetballen krijgen? Hoe zal hij de ego’s van al zijn grote sterren managen? Deco heeft in eider geval aal aangegeven weg te willen als die weinig speelt. Zal Messi (de jongste en minst mondige?) steeds het kind van de rekening zijn als er gewisseld moet worden? Wordt vervolgd.

Advertenties

2 thoughts on “Die fantastischen 4 vlammen nog niet

 1. En Frenkie neemt nog maar weer eens een trekje aan zijn sigaretje en laat al de heisa rondom deze affaire schijnbaar makkelijk van zich afglijden.

  De vraag is natuurlijk, hoe lang kan hij deze pose gestand doen. Indien de fanatieke aanhang van Barca begint te morren is de geest namelijk niet gemakkelijk terug te duwen in de fles.

  Nou heeft onze sympathieke Nederlander wel enig krediet bij bestuur en fans en ook de nodige ervaring opgebouwd met het tevreden stellen van meerdere sterren in één team, maar een jaar waarin er opnieuw geen prijzen worden gepakt zal waarschijnlijk het vroegtijdige einde betekenen, ook voor Frenkie.

  De oplossing ligt natuurlijk voor de hand. Verkoop één of misschien zelfs twee van deze grote namen en zorg dat de rest van de sterren elkaar het licht in de ogen gunt (lees iedereen krijgt speeltijd en het liefst ook nog allemaal ongeveer evenveel, en let ook op de importantie van de specifieke wedstrijd waarin je de sterren wel/niet laat meedoen).

  Dat Deco daarbij wellicht het kind van de rekening dreigt te worden, moge ook evident zijn. Deco is van de vier genoemde toppers toch de meest kleurloze en bij de fans de minst tot de verbeelding sprekende speler. Het is altijd beter te verkopen voor een trainer om een dergelijk speler met zachte dwang te overtuigen dat zijn toekomst niet ligt bij deze club.

  Dat wil overigens niet zeggen dat het handig is om uitgerekend Deco te verkopen. Het was immers juist mede te danken aan zijn (meestentijds) sobere maar efficiënte spel, dat andere grote namen als Ronaldinho en Eto’o konden floreren in de afgelopen jaren. Kortom, een dilemma van jewelste waarbij Frenkie al zijn goede karaktereigenschappen (rust, visie, voetbalintelligentie en overwicht) hard nodig heeft om dit tot een goede einde te kunnen brengen!

  En zo’n discussie na slechts 1 gespeelde wedstrijd in de primera division. Football you gotta love it…

 2. Het krediet wat Rijkaard in Spanje heeft, is vooral gebaseerd op zijn goede omgang met de sterren in zijn team, niet zozeer om zijn tactisch vernuft. Hem wordt verweten de titel niet gewonnen te hebben, ondanks het toch beschikken over een op papier superieure selectie.

  Als die straks ook nog geen controle over zijn sterren kan houden, zoals even het geval was vorig jaar, dan vrees ik dat het snel exit wordt voor Frenkie.

  Deco begint inderdaad al te morren (let wel dat Deco niet bij het fantastisch kwartet wordt gerekend!) en is de grotste kandidaat om als eerste te vertrekken. Slechte zaak lijkt me dat voor Barcelona, want zoals jij terecht opmerkt, was zijn stille werk op het middenveld onmisbaar de laatste jaren om Etoo en Ronaldinho te laten schitteren. Xavi en Iniesta zijn geode voetballers, maar missen toch net dat extra beetje wat Deco kan brengen.

  Het wordt interessant dit jaar. Blijft Rijkaard Henry op de bank houden? Zal Messi plaats moeten maken? Of durft die ze alle 4 op te stellen, ook al haalt die daarmee zijn systeem overhoop?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s