What’s in a name?

Aangezien ik voorspel erg veel over Real Madrid te gaan schrijven op dit medium, wilde ik het een en ander rechtzetten over de naam en bijnamen waarmee men naar deze club verwijst.

In Nederland (eigenlijk overal buiten Spanje) gebruikt men meestal alleen “Real” of “de Koninklijke” om aan de club te refereren. Dit is fout. Real Madrid is niet de enige voetbalclub in Spanje met de koninklijke eretitel: (Real Club Deportivo) Espanyol, (Real Club) Deportivo de La Coruña, (Real) Betis (Balompié), om maar een paar voorbeelden te noemen.

Real Madrid werd opgericht als “Madrid Foot-ball Club”. In 1920 kreeg de club de titel Koninklijk van de Spaanse koning en veranderde de naam in het huidige “Real Madrid Club de Futbol”.

In Spanje wordt met “Real”maar één club bedoeld: Real Sociedad, in de volksmond “La Real”. Het vrouwelijk lidwoord maakt duidelijk dat het hier om Real Sociedad gaat en niet om een van de andere koninklijke clubs (sociedad is een vrouwelijk woord in het Spaans).

Real Madrid is dus gewoon voluit Real Madrid of afgekort “Madrid”. Om verwarring te voorkomen met de later opgerichte stadsgenoot wordt deze altijd Atletico de Madrid genoemd of kort “Atleti”.

Advertenties

2 thoughts on “What’s in a name?

 1. Gaarne nog wat informatie over een andere club uit de voorstad van Madrid, Getafe CF.

  Met een trainer als Laudrup en de prestaties van de voorbije jaren mag je toch gerust spreken van de derde club van Madrid. Ik zie dat het een relatief jonge club is (nog geen 25 jaar oud), maar ben vooral benieuwd naar meer inside information over deze nieuwkomer.

  Zoals, is het een club voor de rijke mensen (a la Real Madrid), de arbeiders (Atletico) of juist de middenklasse? Of is niemand in Madrid voor deze club en wordt het stadion bevolkt door forensen die werken in Madrid maar wonen in de buitensteden van Madrid. Wat is de begroting van deze club en hoe kan het dat Getafe toch ineens zulke goede resultaten boekt (zit er wellicht een rijke voorzitter met een visie sinds enige jaren bij Getafe?)? En waar is het dan mis gegaan met Rayo Vallecano, een andere vrij bekende club uit Madrid?

  Kortom, enlighten us!

  En om maar eens een nieuw onderwerp op de agenda te zetten, hoe kan het toch dat bijvoorbeeld een stad als Londen nog steeds zo verschrikkelijk veel voetbalclubs herbergt die acteren op zoveel verschillende niveaus en kennelijk allemaal bestaansrecht hebben? Zijn die clubs onderling nog wel herkenbaar voor de man op de straat? Vroeger had een club wellicht een grote functie voor een buurt. Mensen afficheerden zich zeer waarschijnlijk heel sterk met een (buurt)club, waarbij de club vaak het uithangbord en de trots was van die wijk/buurt.
  Met de alsmaar oprukkende globalisatie van de laatste 20 (?) jaar kan ik me toch niet meer echt voorstellen dat mensen zich nog steeds zo kunnen identificeren met “hun club”.

  Of is het simpelweg te verklaren door te constateren dat de wereld weliswaar zeer snel verandert, maar voetbal (juist daarom) toch nog steeds die nostalgische noot bij mensen weet op te wekken. Uitleg en/of meningen met betrekking tot dit onderwerp zie ik met belangstelling tegemoet!

 2. Het gaat mij een beetje ver om Getafe de derde club uit Madrid te noemen, maar hierover binnenkort in een andere post meer.

  Je betoog over de Londense clubs verdient misschien ook beter een eigen stukje. Je hebt wel gelijk, in hoeverre hebben die clubs nog een eigen identiteit als ze straks in allemaal gloednieuwe stadions spelen buiten de stad, die dan ook nog eens allemaal de naam van een of andere buitenlandse luchtvaartmaatschappij dragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s