Geintje natuurlijk!

Zomaar een interview bij zomaar een regionale TV-zender met niet zomaar de eerste de beste voetballer. Een grappig bedoelde vraag lokt hier een grappig bedoeld antwoord uit. De voetballer geeft later in dit interview expliciet aan dat het in dat geval om een grap ging. De journalist besluit het eerste deel uit te zenden en niet het tweede deel. De complete nationale pers neemt het verhaal over en als later blijkt dat het hier slechts een grap betrof, voelt de voetballer zich genoodzaakt zijn excuses aan te bieden. Pardon?!

De pers, of het nu regionaal of landelijk is, heeft een verantwoordelijke functie. Zij hebben een grote invloed op de mening van het volk. Niet dat het volk per definitie een domme, meegaande massa is, maar in een tijd waarin je overspoeld wordt door informatie, heb je gewoon niet de mogelijkheid om alles zelf ook nog te controleren en moet je er vanuit gaan dat alles wat je leest in de pers in ieder geval berust op de waarheid. Dit vertrouwen wordt door deze pers keer op keer weer beschaad en dit is het zoveelste dieptepunt.

Als Van Bommel er niet bij had gezegd dat het hier een grapje betrof, dán hadden we het hem kwalijk kunnen nemen en hadden excuses van hem misschien wat overdreven, maar in ieder geval begrijpelijk geweest. Hij had het er echter wel bijgezegd, maar de Limburgse journalist besluit om net te doen alsof dit een serieuze uitspraak van Van Bommel was, terwijl hij weet dat dit niet het geval was. In mijn ogen is dat dus gewoon liegen. Als de pers al gaat liegen, waar kun je als mens dan nog op vertrouwen?

Wat het verhaal helemaal absurd maakt, is dat dit verhaal meteen klakkeloos wordt overgenomen door ‘gerenomeerde’ pers als: VI.nl, Nu.nl, AD.nl, en ga zo maar door. Dat is toch te schandalig voor woorden! Waarom heeft er niemand even de moeite genomen om met Van Bommel te bellen om te vragen of dit klopt? Wordt er van journalisten niet meer verwacht dat zij een verhaal controleren voor ze tot publicatie overgaan? Waar is de beroepsethiek gebleven?

Als een chirurg een fout maakt, moet hij zich verantwoorden voor een tuchtraad. Als een minister een fout maakt, moet hij zich verantwoorden voor de Tweede Kamer. Als Jan met de Pet een fout maakt, wordt hij op het matje geroepen bij zijn baas. Als een journalist doodleuk besluit om te liegen, moet de geïnterviewde zijn excuses aanbieden. De wereld op zijn kop? In mijn ogen wel, maar gezien het feit dat niemand zich er verder druk om maakt, zal het wel een normale gang van zaken zijn.

Advertenties

3 thoughts on “Geintje natuurlijk!

 1. Wat het allemaal nog triester maakt, is dat de meeste media het bericht klakkeloos overnamen zonder er bij na te denken dat wat Bommeltje zei niet eens toegestaan is volgens de FIFA reglementen (vi.nl meldde dat tenmisnte nog).

  Dus niet alleen luie journalistiek, maar ook nog eens de ballen verstand van zaken hebben.

  Het interview met Van Bommel kun je trouwens op de site van TV Limburg (kanaal 35 op mijn tv) bekijken.

 2. De pers en dan zeker de voetbalpers is natuurlijk al jarenlang een drama. Zelden tot nooit een gefundeerde mening geven en vaak de simpele weg kiezen door mee te huilen met de wolven in het bos. Overigens, misschien is dit meer een getrouw tijdsbeeld van de maatschappij dan van de belabberde staat van de (sport)pers. Dat is echter een andere discussie die hier niet gevoerd zal hoeven te worden.

  Feit is dat het “verhaal Van Bommel” inderdaad niet klopt en deze journalist zich diep zou moeten schamen voor deze actie die riekt naar 100 % stemmingmakerij, waarbij het slachtoffer uiteindelijk de heer Van Bommel is.

  Dat de voetballer in kwestie vervolgens nog wel het fatsoen kan opbrengen om zijn excuses te maken voor deze grap (hoe krom het ook is dat juist hij nu zijn excuses heeft aangeboden) getuigt tenminste van klasse alhoewel ik me persoonlijk afvraag wat hem daartoe dan precies bewogen heeft.

  De journalist met zijn gedegen (?) opleiding daarentegen heb ik nog geen excuus zien of horen maken voor deze ietwat domme actie. Misschien dat de heer/mevrouw J. Ournalist zich alsnog kan melden en het één en ander kan uitleggen aan zijn publiek. Ook het aanbieden van zijn excuses aan Van Bommel zou hier op zijn plaats zijn. Dan wordt deze persoon misschien toch nog eens echt volwassen door verantwoordelijkheid te nemen voor deze ‘grappige’ actie.

 3. Roog, de geoefende surfer op het net zal het zeker al gezien en gelezen hebben wie deze ozo grappige en geoefende journalist is. Het betreft…..Maurice Graef, voorheen professioneel voetballer van oa VVV en Roda JC. Bij deze laatste club heeft hij het echter nooit kunnen maken en na zijn terugkeer bij VVV is hij op een gegeven moment in de vergetelheid geraakt….om vervolgens zijn heil te zoen bij de regionale tv! Want ja, journalist spelen dat kan iedereen tegenwoordig en daar hoef je dus geen opleiding voor te hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s